ZENI arkitekter står bag det banebrydende VUC Syd byggeri, som i 2017 fik prisen for Årets Skolebyggeri. ZENI har samarbejdet med Luminex om mange andre projekter, for lys og belysning betyder meget i ZENIs byggerier. ”Det er ofte, vi tager fat i Luminex på et tidligt tidspunkt. Vi diskuterer muligheder og løsningsforslag og trækker på deres viden tidligt i projekteringen. Vi vil gerne indarbejde de forslag, som vi finder frem til, som arkitektonisk fundament,” fortæller Lars Rosenlund, projektleder- og bygningskonstruktør i ZENI arkitekter.
Tænk lyset ind tidligt i processen
”Loftsplanerne skal tegnes, så den ønskede lysløsning kan integreres, og lyset bliver en del af designet. Vores loftsplaner beskriver de rette produkter, så loftet er projekteret korrekt. På Flow Factory er det frithængende lamper, der i konstellation med lydabsorberende akustiske loftbafler skal gå op i en højere arkitektonisk enhed,” fortæller Lars Rosenlund. Luminex kom desuden med ideer til, hvor man skulle sætte ind med hhv. grundbelysning og spots, og fx pendler til højbordene for at skabe hygge omkring bordene. ”Skal pendlerne være med en- eller tovejs belysning og er lamperne pæne oppefra og nedefra, hvis nu huset er i flere etager, og lamperne bliver synlige oppefra?” siger Lars Rosenlund om betydningen af lampernes design.
Lys som arkitektonisk element
På FlowFactory er der arbejdet med rummenes grundbelysning og med retningsbestemt lys, fx i form af ind- eller på-byggede spots, hvor specifikke elementer skal oplyses. Påbyggede spots kan monteres på vægge eller stålsøjler, og fungerer som designbelysning, der understøtter og fremhæver arkitekturen i huset. Indgangspartiet i FlowFactory rummer en stor egetræsbeklædt trappe, der indgår som et arkitektonisk element. ZENI arkitekter havde en stor interesse i at få belyst trappen med retningsbestemte spots. Når huset er mørkelagt, ses trappen udefra som et møbel og et arkitektonisk ikon, hvor belysningen således bliver en del af arkitekturen.
Holdning til lys
”Det er godt at tale med en fagperson, der tør sige ”nej, det er en dårlig idé, der skal du ikke sætte lamper”, fortæller Lars Rosenlund. ”Luminex har en mening om, hvad der er godt lys. Som sparringspartner kommer de med ideer og prøver på lamper, hvilke man kan låne til inspiration under projekteringsfasen.” ZENI foreslår nogle placeringer og sparker bolden over til Luminex, der kommer med et oplæg og bud på, hvor stærke og hvor mange lyskilder, der skal opsættes.
Døgnrytme og intelligent lys
Døgnrytmen kan følges, hver lampe kan i princippet styres uafhængigt af hinanden (Individuelle IP-adresser), og ti lamper i et rum kan lyse på ti forskellige måder, hvis det er det, man ønsker. Sådan tilgodeses rummets funktioner, så der altid er den rigtige belysning til brugsscenariet. Der er ingen tavler på FlowFactory, og alt foregår via digitale skærme. Lamperne må selvfølgelig ikke over- eller underbelyse skærmene. Er der ingen elever i rummene, registrerer sensorer dette, og lyset lukker ned, således at der spares på energien. Der er stadig energivenligt lys til ”Wayfinding”. ”Alt lys i et rum kan tændes på én gang, derudover kan det styres, så det kan tænde i forskellige kombinationer og sammensætninger. Der er mulighed for lysgrupper, dæmpning af lys og dagslysstyring, så udelyset følges alt efter, hvor kraftigt det er,” slutter Lars Rosenlund om det moderne intelligente og bæredygtige lys.
Tag belysningsmæssigt fagteknisk personale med tidligt i projekteringsfasen og få de bedste og mest bæredygtige lysløsninger.