Døgnrytmelysets fordele

Hvad er døgnrytmelys?

Døgnrytmelys, er specielt designet til at efterligne lyset i naturen og hjælper med at tilpasse kroppens naturlige døgnrytme. Lamper der følger døgnets naturlige lys, har flere gavnlige effekter på dem, der opholder sig i lyset. Derfor er døgnrytmelys nyttigt på sygehuse, i institutioner, på plejehjem o. lign.  

Ved at man udsættes for det rigtige lys på det rigtige tidspunkt på dagen, kan døgnrytmelys have flere fordele for mennesker. Se herunder hvilke¹.

Døgnrytmelys kan hjælpe med at regulere søvncyklussen ved at øge produktionen af ​​melatonin om aftenen og mindske produktionen om morgenen. Dette kan hjælpe med at reducere søvnproblemer som søvnløshed.

Døgnrytmelys kan øge produktionen af serotonin, hvilket kan hjælpe med at forbedre humøret og reducere symptomer på f.eks. depression.

 

Døgnrytmelys kan øge produktionen af ​​kortisol om morgenen, hvilket kan hjælpe med at øge energiniveauet og give øget fokus og produktivitet i løbet af dagen.

Døgnrytmelys kan hjælpe med at øge opmærksomheden og koncentrationen ved at regulere kroppens døgnrytme og øge vågenheden i løbet af dagen.

Døgnrytmelys kan hjælpe med at reducere stressniveauet ved at øge produktionen af ​​serotonin og mindske produktionen af ​​kortisol om aftenen.

Samlet set kan døgnrytmelys have en positiv indvirkning på vores mentale og fysiske sundhed
ved at hjælpe os med at regulere vores døgnrytme og tilpasse os til de naturlige cyklusser af lys og mørke.

Vores udvalg af døgnrytmepaneler.

Tunable White, Human Centric Lighting eller døgnrytmelys er alle tre ord der beskriver belysning der tilpasser sig det naturlige dagslys.

Til højre ser du vores LED paneler med døgnrytmelys. Klik på billederne for mere information.

Kontakt os på 76 26 67 00, sammen finder vi den helt rigtige løsning til dit projekt.

Hvorfor er døgnrytmelys vigtigt på arbejdspladsen?

Der er flere fordele ved døgnrytmelys på arbejdspladsen, de vigtigste er den generelle fysiske og psykiske påvirkning hos personale og borger.

Døgnrytmelys kan hjælpe med at regulere medarbejdernes biologiske ur og forbedre deres søvnkvalitet efter endt aften/nattevagter. Det vil også have en positiv effekt på deres energiniveau, hvilket kan føre til mere produktive arbejdsdage. De vil opleve at deres koncentration øges og stressniveauet mindskes. Det vil være med til en stigning i trivslen og arbejdsglæden, hvilket kan føre til en mere positiv og samarbejdsorienteret arbejdskultur. Med en øget koncentration reduceres risikoen for fejl og ulykker på arbejdspladsen².

Generelt set kan døgnrytmelys hjælpe med at skabe en sund og produktiv arbejdsplads, hvor medarbejdernes trivsel og produktivitet er i fokus.

For at døgnrytmelys har den ønskede virkning, er det vigtigt at finder ud af hvad man vil opnå. Dette afhænger af hvilke område døgnrytmelyset skal monteres. På et plejehjem kan det være for at hjælpe beboerne med at få en bedre søvnrytme og aktiv hverdag. Det vil også forbedre hverdagen for personalet. I en børnehave kan det være en fordel, med en belysning der kan justeres på lyset i forhold til aktivitetsniveauet i løbet af dagen.
Vigtigt er det, at inden lyset vælges at der er fokus på hvilke problemstillinger, det skal afhjælpe.  

Døgnrytmelys i børnehus

Hos Børnehuset Skovvænget og Mariehøj i Hørsholm har døgnrytmelyset gjort en stor forskel i medarbejdernes og børnenes hverdag.

”At vi nu kan justere lyset ned til en varmere farve, når børnene kommer tidligt om morgenen og derved kan vågne langsomt, eller det at pædagogerne kan justere til dagslys, når der læses for børnene, og endda dæmpe lyset til hyggetime, er alle meget glade for” udtaler lederen af Mariehøj, Katja Just Møller.

Læs mere her om hvad døgnrytmelyset har gjort for de to børnehuse.

Muligheder med døgnrytmelys

Få analyse, rådgivning og anbefalinger til den rette døgnrytmebelysningsløsning hos Luminex. Vi kommer med forslag og lysberegninger til dit projekt.
Sammen skaber vi lys, som mennesker trives i.

76 26 67 00 eller info@luminex.dk


¹ https://www.rigshospitalet.dk/presse-og-nyt/nyheder/nyheder/Sider/2017/maj/doegnrytmelys-reducerer-depressive-symptomer-hos-apopleksipatienter.aspx

² https://www.indeklimaportalen.dk/lys/kunstigt-lys/doegnrytmelys-goer-nattevagten-lettere

Andre indlæg

Udfasning af lysstofrør

Fra den 24. august 2023 vil det ikke længere være muligt at købe traditionelle T5, T8 og kompakt lysstofrør. Et nyt EU-direktiv fjerner den tidligere undtagelse for kviksølv i lyskilder ...
Læs artiklen →

Design, kreativitet og funktionalitet

Smukke lamper giver ikke altid den korrekte belysning.  Hos Luminex har vi fokus på både den dekorative og funktionelle del i dit projekt og vi sørger for at overholde samtlige ...
Læs artiklen →

Producentansvar og cirkulærøkonomi

Hos rådgivere, ingeniører og arkitekter er der stigende fokus på at leverandører af LED-armaturer lever op til reglerne i WEEE-direktivet, og man bør som bygherre eller installatør være bevidste om ...
Læs artiklen →

Montering af LED Paneler i Troldtekt loft

Der er mange typer af lofter hvor LED paneler passer til. Et der er meget brugt for tiden, er Troldtekt loft der er lavet af træbetonplader, der sikrer god akustik ...
Læs artiklen →

Kom nemt i kontakt med Luminex

Udfyld formularen med dit spørgsmål og du vil få svar hurtigst muligt. Du kan også altid ringe til os på (+45) 76 26 67 00

Nyhedsbrev

Lys er ikke bare lys.
Den optimale løsning tager både hensyn til økonomi, miljø, design og ikke mindst, hvordan lyset skal benyttes og af hvem.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret. Du kan til hver en tid framelde dig igen.

* skal udfyldes

Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, accepterer jeg at Luminex.dk indsamler mine persondata igennem denne formular.

Forespørgsel af produkt

Udfyld nedenstående formular og bliv ringet op af en af vores rådgiver inden længe.

Bliv ringet op

Udfyld nedenstående formular og bliv ringet op af en af vores rådgiver inden længe.