Når kunstig belysning minder om dagslys

I moderne arkitektur prioriteres det sunde dagslys med rette. Veludført arkitektur kanaliserer og distribuerer dagslys langt ind i bygningen. Den bedste supplerende kunstbelysning sørger for, at mennesker kan arbejde effektivt og samtidig trives inden døre i takt med døgnets skiftende naturlige belysning. Når kunstlys er ideelt, kompenserer det for manglende dagslys og kommer meget tæt på sollysets gengivelse af farver.

Vi arbejder med tre overordnede typer af indendørs belysning til supplering af daglyset

Grundbelysning

  • ofte højtsiddende loftslys, indbygget i loftsløsningen eller nedhængt
  • lys til rengøring, vedligeholdelse, oprydning
  • lys, der eksponerer alt, fx idræts- og sportshaller, kantinekøkkener, laboratorier, klinikker

Den højtsiddende grundbelysning er den belysning, der tegnes først ind i byggeriet. Det sker desværre alt for ofte, at lofterne ikke er dimensioneret til de belysningsarmaturer, som senere skal monteres. Tænk derfor grundbelysning, inkorporeret i loftet eller nedhængt, ind allerede i projekteringsfasen, så lofterne bliver dimensioneret til den ønskede type belysning.

Husk at loftets egenskaber en væsentlig del af belysningsløsningen. Det er samtidig muligt at forbedre akustikken og inkorporere lys i særlige akustiske loftsbafler, begge dele til glæde for slutbrugernes trivsel.
Ved grundbelysning skal normer og krav overholdes bl.a. ift. til DS700 standard og Lux beregninger.
Der findes mange flotte skinnesystemer i enkelt design, der sørger for god og effektiv funktionalitet i grundbelysningen.
Højtsiddende grundbelysning kan også være af typen stemningsskabende og æstetisk lys, fx Lightnets produkter.

Fokuslys

Fokuseret lys til forskellige arbejdssituationer og brugsscenarier.

  • det kan være punktlys, arbejdslys, mødelys. Lys, der samler og centrerer.
  • kan fx i daginstitutioner være en kegle over et spisebord, der samler opmærksomheden, samtidig med, at lyset opleves familiært og ikke-institutionelt

Fokusbelysning er lys til forskellige brugs- eller arbejdssituationer. Fx pendler over mødebordet, der skaber fællesfokus, så arbejdssituationen intensiveres og iscenesættes.
Fokuseret lys over bordene i kantinen, eller spots i auditoriet. Fokusbelysningen implementeres ofte senere i byggeprocessen.

Fokuslys som arbejdslys ved fx individuelle arbejdspladser skal fungere sammen med lys fra vinduer og skærme samt i forhold til papirer og objekter, der kan forårsage blænding, genskin og generende reflekser.

Bruger man fokuslys, der kun lige lever op til normer og standarder, kan lyssætningen opleves kedelig og ensformig. Her vil dygtige belysningseksperter sørge for høj regelmæssighed i lyset, så der bliver en generel god lysfordeling i rummet, også ud i hjørnerne.

Det æstetiske og kreative lys

  • Kan nærme sig kunstnerisk belysning. Belysningen skaber noget særligt i rummene, sætter stemning til rummene og arkitekturen ved at lyse nogle overflader eller vægge op.
  • har ikke nødvendigvis en praktisk funktion, men er speciallys, der giver en særlig effekt
  • tilføjer rummet en ekstra dimension, karakter, rumlighed

Fordeling af lys, ikke mindst på væggene, fører over i den tredje type lys, det æstetiske og stemningssættende lys. Når vægge lyses op, giver det en ekstra rumlig effekt. Ved kreativ lyssætning stilles der individuelle krav om fx effektbelysning, innovative og iscenesættende belysninger.

Uanset hvilken af de tre typer belysning, der er behov for, kan det altid betale sig at inddrage belysningseksperter tidligt i byggeprojektet. En erfaren belysningsekspert kan vejlede om alternative, unikke og spændende løsninger – også uden at det behøver koste mere.

Kontakt Luminex for rådgivning om hvilken type lys, dit byggeri har brug for, og skab lys mennesker trives i.

Andre indlæg

Nyheder fra Cariboni

Poli, Caribonis nye mastarmatur, er designet til brug i bymidten, langs indfaldsveje og ved stier. Den elegante lampe understreges i de mørke timer af lyset der giver et behageligt lys. …

Læs artiklen →

Armaturer i høj kvalitet

Siden introduktionen af LED’er er markedet for belysningsarmaturer blot blevet mere komplekst. Men hvordan skiller man fårene fra bukkene og hvordan genkender man kvalitetsprodukter. Herunder er et udpluk af de …

Læs artiklen →

Green Building Council

Der er en generel stigende efterspørgsel på skabelsen af et sundere og grønnere samfund.

Læs artiklen →

Samlet belysningsløsning til Hørkram i Sorø

Hørkram Foodservice, den landsdækkende totalleverandør og cateringgrossist til foodservicemarkedet, har brugt Luminex som belysningspartner i Hørkrams store Sorø-afdeling. ”Luminex har de bedste produkter og den bedste pris,” sådan lyder det …

Læs artiklen →

Nyhedsbrev

Lys er ikke bare lys. Den optimale løsning tager både hensyn til økonomi, miljø, design og ikke mindst, hvordan lyset skal benyttes og af hvem.
I vores nyhedsbrev vil du modtag nyheder om seneste projekter, både nybyggeri og renoveringer hvor der er taget højde for medarbejdertrivsel og økonomien.
Når vi tilføjer et nyt produkt i vores sortiment samt info om hverdagen i huset LUMINEX, det vil vi også rigtig gerne dele med dig.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret. Du kan til hver en tid framelde dig igen.