Når kunstig belysning minder om dagslys

I moderne arkitektur prioriteres det sunde dagslys med rette. Veludført arkitektur kanaliserer og distribuerer dagslys langt ind i bygningen. Den bedste supplerende kunstbelysning sørger for, at mennesker kan arbejde effektivt og samtidig trives inden døre i takt med døgnets skiftende naturlige belysning. Når kunstlys er ideelt, kompenserer det for manglende dagslys og kommer meget tæt på sollysets gengivelse af farver.

Vi arbejder med tre overordnede typer af indendørs belysning til supplering af daglyset

Grundbelysning

Ofte højtsiddende loftslys, indbygget i loftsløsningen eller nedhængt

Ringo Star 100mm G1/P1 cirkulær pendel lampe nedhængt fra loft i storrum/foyer - Luminex

Lys til rengøring, vedligeholdelse og oprydning

Basic Max rund lampe nedhængt fra loft på åbnekontorer - Luminex

Lys, der eksponerer alt, fx idræts- og sportshaller, kantinekøkkener, laboratorier, værksteder og klinikker

Ejner Hessel i Herning, LINIA i skinnesystem på værksted

Den højtsiddende grundbelysning er den belysning, der tegnes først ind i byggeriet. Det sker desværre alt for ofte, at lofterne ikke er dimensioneret til de belysningsarmaturer, som senere skal monteres. Tænk derfor grundbelysning, inkorporeret i loftet eller nedhængt, ind allerede i projekteringsfasen, så lofterne bliver dimensioneret til den ønskede type belysning.

Husk at loftets egenskaber en væsentlig del af belysningsløsningen. Det er samtidig muligt at forbedre akustikken og inkorporere lys i særlige akustiske loftsbafler, begge dele til glæde for slutbrugernes trivsel. Ved grundbelysning skal normer og krav overholdes bl.a. ift. til DS700 standard og Lux beregninger.
Der findes mange flotte skinnesystemer i enkelt design, der sørger for god og effektiv funktionalitet i grundbelysningen. Højtsiddende grundbelysning kan også være af typen stemningsskabende og æstetisk lys, fx Lightnets produkter.

Fokuslys

Fokuseret lys til forskellige arbejdssituationer og brugsscenarier.
Det kan være punktlys, arbejdslys, mødelys. Lys, der samler og centrerer.
I daginstitutioner kan det f.eks. være en kegle over et spisebord, der samler opmærksomheden, samtidig med, at lyset opleves familiært og ikke-institutionelt

Basic Max rund lampe nedhængt fra loft på kontor - Luminex
Lucille bordlampe med rundt hoved monteret i bordpladen - Luminex
Ringo Star G1/P1 Rundt pendel nedhængt over mødebord - Luminex

Fokusbelysning er lys til forskellige brugs- eller arbejdssituationer. Fx pendler over mødebordet, der skaber fællesfokus, så arbejdssituationen intensiveres og iscenesættes.
Fokuseret lys over bordene i kantinen, eller spots i auditoriet. Fokusbelysningen implementeres ofte senere i byggeprocessen.

Fokuslys som arbejdslys ved fx individuelle arbejdspladser skal fungere sammen med lys fra vinduer og skærme samt i forhold til papirer og objekter, der kan forårsage blænding, genskin og generende reflekser.

Bruger man fokuslys, der kun lige lever op til normer og standarder, kan lyssætningen opleves kedelig og ensformig. Her vil dygtige belysningseksperter sørge for høj regelmæssighed i lyset, så der bliver en generel god lysfordeling i rummet, også ud i hjørnerne.

Det æstetiske og kreative lys

Matric A1 Surface indbygget i loft - Luminex

Fordeling af lys, ikke mindst på væggene, fører over i den tredje type lys, det æstetiske og stemningssættende lys. Når vægge lyses op, giver det en ekstra rumlig effekt. Ved kreativ lyssætning stilles der individuelle krav om fx effektbelysning, innovative og iscenesættende belysninger.

Uanset hvilken af de tre typer belysning, der er behov for, kan det altid betale sig at inddrage belysningseksperter tidligt i byggeprojektet. En erfaren belysningsekspert kan vejlede om alternative, unikke og spændende løsninger – også uden at det behøver koste mere.

Kontakt Luminex for rådgivning om hvilken type lys, dit byggeri har brug for, og skab lys mennesker trives i.

Kan nærme sig kunstnerisk belysning. Belysningen skaber noget særligt i rummene, sætter stemning til rummene og arkitekturen ved at lyse nogle overflader eller vægge op.

Lampen eller lamperne har ikke nødvendigvis en praktisk funktion, men er speciallys, der giver en særlig effekt.
De tilføjer rummet en ekstra dimension, karakter, rumlighed.

Matric M3 smal lang lampe indbygget i kanten af loft nærbillede - Luminex
Ledgo Circle panel indbygget i loft med Ringo Star cirkulær lampe nedhængt fra loft ved trapperne - Luminex

Andre indlæg

Døgnrytmelysets fordele

Hvad er døgnrytmelys? Døgnrytmelys, er specielt designet til at efterligne lyset i naturen og hjælper med at tilpasse kroppens naturlige døgnrytme. Lamper der følger døgnets naturlige lys, har flere gavnlige ...
Læs artiklen →

Udfasning af lysstofrør

Fra den 24. august 2023 vil det ikke længere være muligt at købe traditionelle T5, T8 og kompakt lysstofrør. Et nyt EU-direktiv fjerner den tidligere undtagelse for kviksølv i lyskilder ...
Læs artiklen →

Design, kreativitet og funktionalitet

Smukke lamper giver ikke altid den korrekte belysning.  Hos Luminex har vi fokus på både den dekorative og funktionelle del i dit projekt og vi sørger for at overholde samtlige ...
Læs artiklen →

Producentansvar og cirkulærøkonomi

Hos rådgivere, ingeniører og arkitekter er der stigende fokus på at leverandører af LED-armaturer lever op til reglerne i WEEE-direktivet, og man bør som bygherre eller installatør være bevidste om ...
Læs artiklen →

Kom nemt i kontakt med Luminex

Udfyld formularen med dit spørgsmål og du vil få svar hurtigst muligt. Du kan også altid ringe til os på (+45) 76 26 67 00

Nyhedsbrev

Lys er ikke bare lys.
Den optimale løsning tager både hensyn til økonomi, miljø, design og ikke mindst, hvordan lyset skal benyttes og af hvem.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret. Du kan til hver en tid framelde dig igen.

* skal udfyldes

Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, accepterer jeg at Luminex.dk indsamler mine persondata igennem denne formular.

Forespørgsel af produkt

Udfyld nedenstående formular og bliv ringet op af en af vores rådgiver inden længe.

Bliv ringet op

Udfyld nedenstående formular og bliv ringet op af en af vores rådgiver inden længe.